Veelzijdig Vechtdal

Alle Tijd & Ruimte

Vechtdal Overijssel

Alle tijd

De rivier de Vecht slingert als blauwe ader door het Vechtdallandschap. De Vecht is het decor voor een afwisselend landschap waar u, vanuit een boot of wandelend langs de kant, kunt genieten van brinkdorpen en landgoederen, maar ook van bossen en heide. 

Gemeente Hardenberg is onderdeel van het Vechtdal en heeft voor ieder wat wils. Het heeft een nieuw centrum waar u heerlijk kunt shoppen, maar ook volop fiets- en wandelmogelijkheden in een afwisselend landschap. Er worden veel evenementen georganiseerd waar u terecht kunt voor een hele dag gezelligheid of een avond feesten tot in de late uurtjes.

In het Vechtdal, op een steenworp afstand van Duitsland, heeft u alle tijd. Tijd om een stevige wandeling te maken. Tijd om met uw kinderen te struinen door het bos. Of tijd om met een goed boek aan de oevers van de Vecht zitten. Hoe u uw tijd invult is geheel aan u. Eén ding is zeker, u hoeft zich niet te vervelen! 

wandelen2.jpg

Wandelroutes

Ook aan wandelroutes ontbreekt het in het Vechtdal niet. Hier vind je ruim 1300 kilometer aan wandelroutes, dus er is een leven lang aan wandelpaden te ontdekken! Ook in de directe omgeving van de Horsetellerie vind je diverse routes. Verrassend, prachtig en avontuurlijk. Ook erg leuk om samen met de kinderen er op uit te trekken.

fietsers.jpg

Fietsroutes

In het Vechtdal is een uitgebreid knooppuntnetwerk waar je een eigen route(s) kunt samenstellen. Ook zijn tal van routes van andere bezoekers voor u uitgestippeld op de site van Vechtdal Overijssel.

vechtanjer.jpg

Anjerpunten

Het is extra leuk om het Vechtdal te ontdekken via de vijf 'Anjerpunten' die langs de Vecht liggen. Een Anjerpunt vertelt het verhaal over een plaats in relatie tot de rivier De Vecht en z’n omgeving. De Anjerpunten behandelen thema’s, zoals Cultuur, Historie, Land- en Tuinbouw, Landgoederen, Landschap en Duurzaam leven. Ze vertellen je bijzondere details en onderschrijven lokale specialiteiten, die je niet wilt missen. Eén van de Anjerpunten ligt in Hardenberg (Natuurcentrum De Koppel); vanuit deze locatie kunt u van alles ondernemen.

Tijdens openingsuren kunt u bij De Koppel binnenlopen en de exposities bekijken, waaronder ‘Het Vechtdal binnenstebuiten’. In de Natuurontdekhoek en door de speurtochten kun je ook van alles onderzoeken en te weten komen. Alle zintuigen worden ingezet! Ga vervolgens gewapend met schepnetje, loepje en zoekkaarten de Koppeltuinen in, om de Vechtdalnatuur aan den lijve te ondervinden. Leuk voor jong en oud!

Wat vinden we nog meer in het Vechtdal?

Ommen
In de kern van het Vechtdal ligt de oude Hanzestad Ommen. Het stadje ligt verscholen in het landschap en wordt gekenmerkt door veel groen en water. Het bruisende centrum is al jaren een toeristische trekpleister waar voor iedereen wat te beleven is.

Dalfsen
Dalfsen wordt gekenmerkt door de Blauwe Bogen Brug en heeft prachtige natuur. Hier kunt u heerlijk fietsen of wandelen door de bossen, heidevelden en langs oude Vechtarmen. U kunt genieten van weidse uitzichten en een idyllisch landschap, waarin landgoederen, havezaten en zelfs een middeleeuws kasteel aan uw blik voorbij gaan.

HET REESTDAL

Iets verderop vinden we het Reestdal: een idyllisch en mysterieus stukje natuur op de grens tussen Overijssel en Drenthe. Het riviertje de Reest kronkelt zich een weg door een streek waarin bloemrijke weiden, oude houtwallen, essen, heide en bos elkaar afwisselen. Een streek die zeker om te wandelen, het ontdekken waard is.

Een eeuwenoud cultuurlandschap
De Reest is de levensader van dit eeuwenoude cultuurlandschap. Al wandelend over de kerkepaden kunt u de Reest oversteken en genieten van de adembenemende rust en natuur. Te midden van de hooilanden, akkertjes, heidevelden en bossen komen veel bijzondere planten en dieren voor.

Staphorst
Staphorst is internationaal bekend om haar klederdracht. Nog steeds maken de vrouwen in Staphorster dracht deel uit van het straatbeeld. Het zorgt samen met de typische Staphorster boerderijen voor een authentiek stukje Nederland, waar het soms lijkt of de tijd heeft stil gestaan.

Ontdek nog veel meer